Najduža planina centralne Srbije, udaljena oko 270 km od Beograda. Nacionalni park Kopaonik obuhvata najviše zone ove planine sa prosečnom nadmorskom visinom od 1700m. Najviši vrh Kopaonika, Pančićev vrh, nalazi se na visini od 2017m.

Za razliku od zapadnih obronaka Kopaonika koji su ogoljeni usled erozije, istočni i severoistočni delovi planine su gusto pošumljeni. Biljni svet Kopaonika je posebno bogat; čini ga više od 1500 biljnih vrsta (91 vrsta je endemska).

Zahvaljujući povoljnoj klimi (oko 200 sunčanih dana, 159 snežnih dana godišnje, uslovi za zimske sportove su podjednako dobri od novembra do maja) Kopaonik je postao najvažniji zimski sportski centar u zemlji. Skijaške staze se nalaze na visini od 1650 – 2017 m i smatraju se terenima 1. kategorije. Ukupna dužina staza je 44 km, a žičara 17.222 m. Žičare mogu da prevezu više od 13.500 skijaša na sat. Tu su i nordijske staze u dužini od 20 km.

Ponudu Kopaonika upotpunjuju i banjska mesta Lukovska i Jošanička Banja. U letnjim mesecima postoje mogućnosti za bavljenje različitim sportovima, šetnje po nacionalnom parku ili izlete do obližnjih manastira.

Šta videti:

  • – vodopad Jelovarnik (drugi po visini u Srbiji sa 71 m)
  • – narodno svetilište Veliko Metođe
  • – manastir Studenica, 12. vek (na listi UNESCO-a)
  • – manastir Sopoćani, 13. vek (na listi UNESCO-a)